Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Gästboxar på Bro Park

Hej!
Jag undrar varför alla gästboxar på Bro Park är uteboxar? Hur är det tänkt för långresande hästar som behöver övernatta fram på hösten?

Li Wolf Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Li!

  Vi byggde uteboxar då detta är bättre än ett traditionellt stall för hästarnas andningsorgan och ur ett smittskyddsperspektiv.

  Vi har bett Per Michanek, veterinär och medförfattare till boken Att bygga häststall att kommentera frågan och här kan du läsa vad han tycker:

  "Ni som oroar er för att era hästar skall frysa i Bro Parks gästboxar – gör inte det. Hästar tål mycket låga temperaturer utan att frysa, det är ett vetenskapligt faktum. Att få tillgång till den friska luft som bara uteboxar kan erbjuda är också oerhört viktigt för högpresterande hästar som är beroende av ren luft för att andningsorganen skall fungera optimalt. Att stå i utebox, permanent eller tillfälligt, har hälsomässigt enbart fördelar, oavsett årstid.

  Försök att bortse från era egna upplevelser av temperatur, vind och nederbörd. Jag vet att det är svårt, men hästen är, till skillnad från människan, en mycket klimattålig djurart och det gäller alla hästar, islandshästar såväl som engelska fullblod. En känd kanadensisk forskare som arbetat hela sitt liv med hästar brukar säga att hästar klarar temperaturer mellan +40 och -40 grader. Risken för temperaturer under -40 C på Bro Park får väl ändå betraktas som liten?

  Vi har själva haft galopphästar ute dygnet runt i 30 år, så jag har lång erfarenhet av hur väl de tål olika väderlek. Att skifta mellan varmt och kallt är heller inget problem – hästar som kommer från ett varmt stall på Jägersro till oss under vinterhalvåret släpps direkt ut 24/7 och de klarar sig alldeles utmärkt.

  Uteboxar är också ett utmärkt sätt att hantera problemet med att smitta lätt överförs mellan hästar i ett ”vanligt” boxstall. Jag är mycket tveksam till att ställa in min häst i ett gäststall fullt med hästar från olika miljöer och ta risken att få säsongen förstörd av något luftvägsvirus. I välventilerade uteboxar är risken betydligt mindre att smitta överförs."

  Helena
 • Hej Helena & Per!

  Tack för ett noggrant svar. Jag skulle vara intresserad av att fördjupa mina kunskaper på området och tar gärna emot tips på vetenskapliga artiklar som utgör grund för svaret. Jag är van vid att läsa vetenskapliga artiklar på engelska och tar gärna emot den typ av artiklar. Jag är särskilt intresserad av att få en bredare bild kring korrelationen klimat/temperaturomställning inför prestation hos det engelska fullblodet. Även om det är ytterst osannolikt att det skulle bli så låga temperaturer som - 40 grader skulle det vara intressant att få en bredare förståelse för det vetenskapliga underlaget kring hur prestationen kan anses vara opåverkad om en häst byter miljö från 0 - 8 grader plus till kanske - 10-15 kvällen innan en prestation.

  Bästa hälsningar

  Li Wolf

  Li Wolf
 • Hej igen Li!
  Per hälsar att det finns gott om artiklar inom ämnet. Han återkommer efter helgen.

  Trevlig midsommar!

  Helena
 • Tack Helena & Per!

  Ser fram emot att få ta del av artiklarna.

  Trevlig midsommar!

  Li

  Li Wolf
 • Här kommer Pers svar:

  "Hej Li!

  Det var roligt att höra att du intresserar dig för hästens värmebalans, det ämnet har jag fascinerats av i snart 40 år. Grundläggande vetenskapliga arbeten om hästars och andra djurs värmebalans gjordes för länge sedan och idag ägnar man sig mest åt att studera problematiken kring hur hästen kan bli av med överskottsvärmen när den arbetar, ett problem som uppstår för att den har så liten kroppsyta per kilo och som kan sätta ned prestationsförmågan väsentligt. Detta förhållande mellan kroppsvikt och yta är också det som gör hästen köldtålig. En människa har cirka tre gånger större kroppsyta per kilo kroppsvikt än en häst, så i kallt väder förlorar en människa tre gånger mer värme än en häst (om isoleringen är likvärdig). Det är den enkla förklaringen till att hästar och människor har olika krav på omgivningstemperatur.

  Att det skulle finnas vetenskapliga arbeten som ägnar sig specifikt åt frågan om galopphästars prestation påverkas av stalltemperaturen innan start är inte troligt, eftersom det, så vitt jag förstår, inte finns några rationella skäl att tro att det skulle finnas ett sådant samband. För att dra igång forskningsprojekt krävs ju (bland annat) att man har en väl underbyggd hypotes. Det vore intressant att få veta hur du tänker dig att prestationsförmågan skulle påverkas. Vilka mekanismer skulle vara inblandade?

  Med vänlig hälsning
  Per"

  Helena
 • Hej Per!
  Tack återigen för ett noggrant och kunskapsrikt svar. Jag är novis på området, hästens värmebalans och har ingen kunskap kring vilka biologiska mekanismer som skulle kunna tänkas vara aktiva vid temperaturomställning och prestation.

  Det var mest en fråga utifrån att svaret uppgavs vara vetenskapligt bevisat. Som akademiker blev min automatiska respons då - hur är det vetenskapligt bevisat? Genom det allmänt rådande kunskapsläget eller genom vetenskapliga studier av typen rct? Eller något däremellan?

  Men då uppfattar jag det som att det anses vetenskapligt bevisat utifrån den sammanlagda kunskap som finns på området? Och, om jag förstått det hela korrekt är det alltså hästens förhållandevis lilla kroppsyta som gör den tålig för både lägre temperatur och temperaturomställning? Är detta så basal kunskap att det kan anses som allmän konsensus inom veterinärkåren?

  Återigen tar jag ändå gärna emot vetenskapliga artiklar på området för att kunna fördjupa min kunskap. På så sätt slipper jag också uppta din tid. Återigen, tack för dina svar.

  Bästa hälsningar

  Li Wolf

  Li Wolf
 • Här kommer Pers svar:

  "Hej Li!

  Ja, man kan säga att det nu handlar om det allmänna kunskapsläget, även om det förstås en gång i tiden har gjorts en mängd experiment och skrivits mycket artiklar om grundläggande värmereglering. Att hästen är mycket tålig för olika omgivningstemperaturer är absolut konsensus hos de som satt sig in i ämnet, men alla veterinärer kanske inte har det intresset.

  När det gäller vetenskapliga artiklar så finns ju, som du säkert vet, långt ifrån alla gratis tillgängliga. För att få en komplett kunskap om hästens värmebalans krävs att man läser många olika artiklar, men du kan till exempel börja med dessa:

  THERMOREGULATION OF HORSES IN COLD, WINTER WEATHER - A REVIEW
  Livestock production science [0301-6226] CYMBALUK, N F yr:1994 vol:40 iss:1 pg:65 -71

  Measuring the heat loss in horses in different seasons by infrared thermography.
  Autio E, Neste R, Airaksinen S, Heiskanen ML.
  J Appl Anim Welf Sci. 2006;9(3):211-21.

  Om du har problem att hitta de här eller andra artiklar på nätet så är du välkommen att kontakta mig på per.michanek@gmail.com så kan jag skicka dem till dig. Av copyrightskäl får jag nog inte lägga upp dem här.

  När man läser dessa artiklar får man tänka på att hästar i galoppträning, som står på intensiv utfodring, har betydligt lägre nedre kritisk temperatur än hästar som inte fodras så mycket.

  Det finns också teorier om att fullblod är genetiskt selekterade för låg fettansättning, vilket kan medföra att de har lättare än andra hästar att vid behov producera extra värme genom förbränning i så kallat brunt fett. Det kan man läsa om i denna artikel (länk):

  http://journals.plos.org/plosone/article/asset?...

  I den här artikeln (också länk) kan man läsa om hästar som lever i trakter där det blir ned till -70 grader på vintern:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26598656

  Hälsningar Per"

  Helena
 • Tack!

  Bästa hälsningar

  Li Wolf

  Li Wolf
 • Hej,

  Tack för utförligt svar. Då vet vi att hästarnas fysik inte tar skada. Jag har några ytterligare frågor:
  Finns det en plan för var människor kommer att kunna värma sig i anslutning till gästboxarna?
  Var kommer man kunna ställa utrustning och foder i skydd för regn och kyla?
  Har det blivit öppningsbara boxar än?
  Kommer det finnas några andra valbara gästboxar för hästar som blir stressade av att stå i den uteboxmiljö som nu finns?

  Vänligen, Mikaela

  Mikaela Jahreskog
 • Hej Mikaela!
  Det är planerat för ett provtagningsstall på gäststallområdet. I det stallet ska det i ena delen finnas dusch och omklädningsrum samt låsbara skåp. Utöver det finns det möjlighet att förvara foder i tomma boxar.
  Några planer på att bygga fler uteboxar finns för närvarande inte, men området kommer att förbättras på följande punkter:

  • Öppningsbart galler i boxarna kommer att installeras med start i början av augusti.
  • Vatten kommer att dras runt hela området.
  • Belysning installeras i boxarna.
  • En upphöjd gräskulle med träd kommer att byggas i mitten.
  • Mobila vindskydd kommer att finnas tillgängliga för den som önskar hänga upp det på box/boxar.
  • Inga fordon inom gäststallsområdet. Av-och pålastning kommer att ske nära utanför. Lastramp kommer att byggas.
  Helena
 • Hej Helena,
  Tänkte bara kolla status avseende gästboxarna, finns det nu öppningsbara galler? Våra hästar är inte vana att vara instängda därav min fråga. Då lediga boxar hos tränarna snabbt blir uppbokade av tillresande vore det jättebra med ett välfungerade gästboxalternativ.
  Vänliga hälsningar,
  Marianne Jahreskog

  Marianne Jahreskog
 • Hej Marianne!
  Det finns en del gästboxar där hästarna kan titta ut idag och möjligheter att ordna några boxar till före tisdag. Jag föreslår att ni snarast kontaktar Andy Auld 073-372 89 25 med era önskemål om det gäller uppstallning på tisdag.

  Helena
 • Toppen, tack för snabb återkoppling.
  Hälsar Marianne

  Marianne Jahreskog

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.